موادقانونی داوری درقانون آیین دادرسی مدنی
ماده ۴۵۵ ـ متعاملین می توانند ضمن معامله ملزم شوند و یا به موجب قرارداد جداگانه تراضی نمایند که درصورت بروز اختلاف بین آنان بهداوری مراجعه کنند و نیز می توانند داور یا داوران خود را قبل یا بعد ازبروز اختلاف تعیین نمایند
.تبصره ـ در کلیه موارد رجوع به داور، طرفین می توانند انتخاب داور یا داوران را به شخص ثالث یا دادگاه واگذار کنند.
ماده ۴۵۶ ـ در مورد معاملات و قراردادهای واقع بین اتباع ایرانی وخارجی، تا زمانی که اختلافی ایجاد نشده است طرف ایرانی نمیتواند به نحوی از انحاء ملتزم شود که در صورت بروز اختلاف حل آن را بهداور یا داوران یا هیاتی ارجاع نماید که آنان دارای همان تابعیتی باشندکه طرف معامله دارد. هر معامله و قراردادی که مخالف این منع قانونی باشد در قسمتی که مخالفت دارد باطل و بلااثر خواهد بود.
ماده ۴۵۷ ـ ارجاع دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی به داور یپس از تصویب هیات وزیران و اطلاع مجلس شورای اسلامی صورت می گیرد. در مواردی که طرف دعوا خارجی و یا موضوع دعوا ازموضوعاتی باشد که قانون آن را مهم تشخیص داده، تصویب مجلسشورای اسلامی نیز ضروری است.
ماده ۴۵۸ ـ در هر مورد که داور تعیین می شود باید موضوع و مدتداوری و نیز مشخصات طرفین و داور یا داوران به طوری که رافع اشتباهباشد تعیین گردد. در صورتی که تعیین داور بعد از بروز اختلاف باشد،موضوع اختلاف که به داوری ارجاع شده باید به طور روشن مشخصو مراتب به داوران ابلاغ شود.
تبصره ـ قراردادهای داوری که قبل از اجرای این قانون تنظیمشدهاند با رعایت اصل یکصدو سی ونهم (۱۳۹) قانون اساسی تابعمقررات زمان تنظیم می باشند.
ماده ۴۵۹ ـ در مواردی که طرفین معامله یا قرارداد متعهد به معرفی داور شده ولی داور یا داوران خود را معین نکرده باشند و در موقع بروزاختلاف نخواهند و یا نتوانند در معرفی داور اختصاصی خود اقدام و یادر تعیین داور ثالث تراضی نمایند و تعیین داور به دادگاه یا شخصثالث نیز محول نشده باشد، یک طرف میتواند داور خود را معین کردهبه وسیله اظهار نامه رسمی به طرف مقابل معرفی و درخواست تعیینداور نماید و یا نسبت به تعیین داور ثالث تراضی کند. در این صورتطرف مقابل مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه داورخود را معرفی و یا در تعیین داور ثالث تراضی نماید. هرگاه تا انقضای مدت یاد شده اقدام نشود، ذینفع میتواند حسب مورد برای تعیینداور به دادگاه مراجعه کند.
ماده ۴۶۰ ـ در مواردی که مقرر گردیده است حل اختلاف به یک نفرداور ارجاع شود و طرفین نخواهند یا نتوانند در انتخاب داور تراضی نمایند و نیز در صورتی که داور یکی از طرفین فوت شود، یا استعفادهد و طرف نامبرده نخواهد جانشین او را معین کند و یا در هر موردی که انتخاب داور به شخص ثالث واگذار شده و آن شخص از تعیین داورامتناع نماید یا تعیین داور از طرف او غیر ممکن باشد، هر یک از طرفینمی توانند با معرفی داور مورد نظر خود وسیله اظهارنامه از طرف مقابلدرخواست نماید که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه نظر خود رادر مورد داور واحد اعلام کند و یا حسب مورد در تعیین جانشین داور متوفی یا مستعفی یا داوری که انتخاب او وسیله ثالث متعذر گردیده اقدام نماید. در صورتی که با انقضای مهلت، اقدامی به عمل نیاید، برابرقسمت اخیر ماده قبل عمل خواهد شد.
ماده ۴۶۱ ـ هرگاه نسبت به اصل معامله یا قرارداد راجع به داوریبین طرفین اختلافی باشد دادگاه ابتدا به آن رسیدگی و اظهار نظرمینماید.
ماده ۴۶۲ ـ در صورتی که طرفین نسبت به دادگاه معینی برای انتخابداور تراضی نکرده باشند، دادگاه صلاحیتدار برای تعیین داور، دادگاهی خواهد بود که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد.
ماده ۴۶۳ ـ هرگاه طرفین ملتزم شده باشند که در صورت بروزاختلاف بین آنها شخص معینی داوری نماید و آن شخص نخواهد یانتواند به عنوان داور رسیدگی کند و به داور یا داوران دیگری نیزتراضی ننمایند، رسیدگی به اختلاف در صلاحیت دادگاه خواهد بود.
ماده ۴۶۴ ـ در صورتی که در قرارداد داوری، تعداد داور معین نشدهباشد و طرفین نتوانند در تعیین داور یا داوران توافق کنند، هر یک ازطرفین باید یک نفر داور اختصاصی معرفی و یک نفر به عنوان داورسوم به اتفاق تعیین نمایند.
ماده ۴۶۵ ـ در هر مورد که داور یا داوران، وسیله یک طرف یا طرفینانتخاب میشود، انتخاب کننده مکلف است قبولی داوران را اخذنماید. ابتدای مدت داوری روزی است که داوران قبول داوری کرده وموضوع اختلاف و شرایط داوری و مشخصات طرفین و داوران به همهآنها ابلاغ شده باشد.
ماده ۴۶۶ ـ اشخاص زیر را هر چند با تراضی نمیتوان به عنوان داورانتخاب نمود:
۱ـ اشخاصی که فاقد اهلیت قانونی هستند.
۲ـ اشخاصی که به موجب حکم قطعی دادگاه و یا در اثر آن از داوریمحروم شدهاند.
ماده ۴۶۷ ـ در مواردی که دادگاه به جای طرفین یا یکی از آنان داور تعیین می کند، باید حداقل از بین دو برابر تعدادی که برای داوری لازماست و واجد شرایط هستند داور یا داوران لازم را به طریق قرعه معیننماید.
ماده ۴۶۸ ـ دادگاه پس از تعیین داور یا داوران و اخذ قبولی، نام و نامخانوادگی و سایر مشخصات طرفین و موضوع اختلاف و نام ونامخانوادگی داور یا داوران و مدت داوری را کتبا به داوران ابلاغ می نماید. در این مورد ابتدای مدت داوری تاریخ ابلاغ به همه داورانمیباشد.
ماده ۴۶۹ ـ دادگاه نمیتواند اشخاص زیر را به سمت داور معین نماید مگر با تراضی طرفین:
۱ـ کسانی که سن آنان کمتر از بیست و پنج سال تمام باشد.
۲ـ کسانی که در دعوا ذینفع باشند.
۳ـ کسانی که با یکی از اصحاب دعوا قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوماز طبقه سوم داشته باشند.
۴ـ کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوامیباشند یا یکی از اصحاب دعوا مباشر امور آنان باشد.
۵ـ کسانی که خود یا همسرانشان وارث یکی از اصحاب دعوا باشند.
۶ـ کسانی که با یکی از اصحاب دعوا یا با اشخاصی که قرابت نسبی یاسببی تا درجه دوم از طبقه سوم با یکی از اصحاب دعوا دارند، درگذشته یا حال دادرسی کیفری داشته باشند.
۷ـ کسانی که خود یا همسرانشان و یا یکی از اقربای سببی یا نسبی تادرجه دوم از طبقه سوم او با یکی از اصحاب دعوایا زوجه و یا یکی ازاقربای نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او دادرسی مدنی دارند.
۸ـ کارمندان دولت در حوزه مأموریت آنان.
ماده ۴۷۰ ـ کلیه قضات و کارمندان اداری شاغل در محاکم قضایی نمی توانند داوری نمایند هر چند با تراضی طرفین باشد.
ماده ۴۷۱ ـ در مواردی که داور با قرعه تعیین می شود، هر یک ازطرفین می توانند پس از اعلام در جلسه، در صورت حضور و درصورت غیبت از تاریخ ابلاغ تا ده روز، داور تعیین شده را رد کنند، مگراین که موجبات رد بعدا حادث شود که در این صورت ابتدای مدتروزی است که علت رد حادث گردد. دادگاه پس از وصول اعتراض،رسیدگی مینماید و چنانچه اعتراض را وارد تشخیص دهد داوردیگری تعیین میکند.
ماده ۴۷۲ ـ بعد از تعیین داور یا داوران، طرفین حق عزل آنان را ندارندمگر با تراضی.
ماده ۴۷۳ ـ چنانچه داور پس از قبول داوری بدون عذر موجه از قبیلمسافرت یا بیماری و امثال آن در جلسات داوری حاضر نشده یا استعفادهد و یا از دادن رای امتناع نماید، علاوه بر جبران خسارات وارده تاپنج سال از حق انتخاب شدن به داوری محروم خواهد بود.
ماده ۴۷۴ ـ نسبت به امری که از طرف دادگاه به داوری ارجاع می شود اگر یکی از داوران استعفا دهد یا از دادن رای امتناع نماید و یا در جلسهداوری دوبار متوالی حضور پیدا نکند دو داور دیگر به موضوعرسیدگی و رای خواهند داد. چنانچه بین آنان در صدور رای اختلاف حاصل شود، دادگاه به جای داوری که استعفا داده یا از دادن رای امتناعنموده یا دوبار متوالی در جلسه داوری حضور پیدا نکرده ظرف مدتده روز داور دیگری به قید قرعه انتخاب خواهد نمود، مگر این که قبلاز انتخاب به اقتضای مورد، طرفین داور دیگری معرفی کرده باشند. دراین صورت مدت داوری از تاریخ قبول داور جدید شروع میشود.
در صورتی که داوران در مدت قرارداد داوری یا مدتی که قانون معینکرده است نتوانند رای بدهند و طرفین به داوری اشخاص دیگرتراضی نکرده باشند، دادگاه به اصل دعوا وفق مقررات قانونی رسیدگی و رای صادر مینماید.
تبصره ـ در موارد فوق رای اکثریت داوران ملاک اعتبار است، مگراین که در قرارداد ترتیب دیگری مقرر شده باشد.
ماده ۴۷۵ ـ شخص ثالثی که برابر قانون به دادرسی جلب شده یا قبل یابعد از ارجاع اختلاف به داوری وارد دعوا شده باشد، میتواند با طرفیندعوای اصلی در ارجاع امر به داوری و تعیین داور یا داوران تعیین شدهتراضی کند و اگر موافقت حاصل نگردید، به دعوای او برابر مقررات بهطور مستقل رسیدگی خواهد شد.
ماده ۴۷۶ ـ طرفین بایداسناد و مدارک خود را به داوران تسلیم نمایند.داوران نیز می توانند توضیحات لازم را از آنان بخواهند و اگر برایاتخاذ تصمیم جلب نظر کارشناس ضروری باشد، کارشناس انتخابنمایند.
ماده ۴۷۷ ـ داوران در رسیدگی و رای، تابع مقررات قانون آییندادرسی نیستند ولی باید مقررات مربوط به داوری را رعایتکنند.
ماده ۴۷۸ ـ هرگاه ضمن رسیدگی مسایلی کشف شود که مربوط بهوقوع جرمی باشد و در رای داور مؤثر بوده و تفکیک جهات مدنی ازجزایی ممکن نباشد و همچنین در صورتی که دعوا مربوط به نکاح یا طلاق یا نسب بوده و رفع اختلاف در امری که رجوع به داوری شده متوقف بر رسیدگی به اصل نکاح یا طلاق یا نسب باشد، رسیدگیداوران تا صدور حکم نهایی از دادگاه صلاحیتدار نسبت به امر جزایییا نکاح یا طلاق یا نسب متوقف میگردد.
ماده ۴۷۹ ـ ادعای جعل و تزویر در سند بدون تعیین عامل آن و یا درصورتی که تعقیب وی به جهتی از جهات قانونی ممکن نباشد مشمولماده قبل نمیباشد.
ماده ۴۸۰ ـ حکم نهایی یاد شده در ماده (۴۷۸) توسط دادگاه ارجاعکننده دعوا به داوری یا دادگاهی که داور را انتخاب کرده است به داورانابلاغ میشود و آنچه از مدت داوری در زمان توقف رسیدگی داورانباقی بوده از تاریخ ابلاغ حکم یاد شده حساب میشود. هرگاه داوربدون دخالت دادگاه انتخاب شده باشد، حکم نهایی وسیله طرفین یایک طرف به او ابلاغ خواهد شد.
داوران نمی توانند برخلاف مفاد حکمی که در امر جزایی یا نکاح یاطلاق یا نسب صادر شده رای بدهند.
ماده ۴۸۱ ـ در موارد زیر داوری از بین میرود:
۱ـ با تراضی کتبی طرفین دعوا.
۲ـ با فوت یا حجر یکی از طرفین دعوا.
ماده ۴۸۲ ـ رای داور باید موجه و مدلل بوده و مخالف با قوانین موجد حق نباشد.
ماده ۴۸۳ ـ در صورتی که داوران اختیار صلح داشته باشند می تواننددعوا را با صلح خاتمه دهند. در این صورت صلحنامهای که به امضایداوران رسیده باشد معتبر و قابل اجراست.
ماده ۴۸۴ ـ داوران باید از جلسهای که برای رسیدگی یا مشاوره و یا صدور رای تشکیل میشود مطلع باشند و اگر داور از شرکت در جلسهیا دادن رای یا امضای آن امتناع نماید، رایی که با اکثریت صادر میشودمناط اعتبار است مگر این که در قرارداد ترتیب دیگری مقرر شده باشد.مراتب نیز باید در برگ رای قید گردد. ترتیب تشکیل جلسه و نحوهرسیدگی و دعوت برای حضور در جلسه، توسط داوران تعیین خواهدشد. در مواردی که ارجاع امر به داوری از طریق دادگاه بوده دعوت به حضور در جلسه به موجب اخطاریه دفتر دادگاه به عمل می آید.
تبصره ـ در مواردی که طرفین به موجب قرارداد ملزم شدهاند که درصورت بروز اختلاف بین آنان شخص یا اشخاص معینی داوری نمایداگر مدت داوری معین نشده باشد مدت آن سه ماه و ابتدای آن از روزیاست که موضوع برای انجام داوری به داور یا تمام داوران ابلاغ می شود. این مدت با توافق طرفین قابل تمدید است.
ماده ۴۸۵ ـ چنانچه طرفین در قرارداد داوری طریق خاصی برای ابلاغرای داوری پیشبینی نکرده باشند، داور مکلف است رای خود را بهدفتر دادگاه ارجاع کننده دعوا به داور یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگیبه اصل دعوا را دارد تسلیم نماید.
دفتر دادگاه اصل رای را بایگانی نموده و رونوشت گواهی شده آن را بهدستور دادگاه برای اصحاب دعوا ارسال میدارد.
ماده ۴۸۶ ـ هرگاه طرفین، رای داور را به اتفاق به طور کلی و یا قسمتی از آن را رد کنند، آن رای در قسمت مردود بلااثر خواهد بود.
ماده ۴۸۷ ـ تصحیح رای داوری در حدود ماده (۳۰۹) این قانون قبلاز انقضای مدت داوری راسا با داور یا داوران است و پس از انقضایآن تا پایان مهلت اعتراض به رای داور، به درخواست طرفین یا یکیاز آنان با داور یا داوران صادرکننده رای خواهد بود. داور یا داوران مکلفند ظرف بیست روز از تاریخ تقاضای تصحیح رای اتخاذ تصمیمنمایند. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. در این صورترسیدگی به اعتراض در دادگاه تا اتخاذ تصمیم داور یا انقضای مدت یادشده متوقف میماند.
ماده ۴۸۸ ـ هرگاه محکوم علیه تا بیست روز بعد از ابلاغ، رای داوریرا اجرا ننماید، دادگاه ارجاع کننده دعوا به داوری ویا دادگاهی کهصلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد مکلف است به درخواستطرف ذی نفع طبق رای داور برگ اجرایی صادر کند. اجرای رای برابرمقررات قانونی میباشد.
ماده ۴۸۹ ـ رای داوری در موارد زیر باطل است و قابلیت اجراییندارد:
۱ـ رای صادره مخالف با قوانین موجدحق باشد.
۲ـ داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبودهرایصادرکردهاست.
۳ـ داور خارج از حدود اختیار خود رای صادر نموده باشد. در اینصورت فقط آن قسمت از رای که خارج از اختیارات داور استابطال میگردد.
۴ـ رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد.
۵ـ رای داور با آنچه در دفتر املاک یا بین اصحاب دعوا در دفتر اسنادرسمی ثبت شده و دارای اعتبار قانونی است مخالف باشد.
۶ـ رای به وسیله داورانی صادر شده که مجاز به صدور رای نبودهاند.
۷ـ قرارداد رجوع به داوری بیاعتبار بوده باشد.
ماده ۴۹۰ ـ در مورد ماده فوق هر یک از طرفین می تواند ظرف بیستروز بعد از ابلاغ رای داور از دادگاهی که دعوا را ارجاع به داوری کردهیا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد، حکم به بطلانرای داور را بخواهد در این صورت دادگاه مکلف است به درخواسترسیدگی کرده، هرگاه رای از موارد مذکور درماده فوق باشد حکم بهبطلان آن دهد و تا رسیدگی به اصل دعوا و قطعی شدن حکم به بطلان،رای داور متوقف میماند.
تبصره ـ مهلت یادشده در این ماده و ماده (۴۸۸) نسبت به اشخاصیکه مقیم خارج از کشور میباشند دوماه خواهد بود. شروع مهلتهایتعیین شده در این ماده و ماده (۴۸۸) برای اشخاصی که دارای عذرموجه به شرح مندرج در ماده (۳۰۶) این قانون و تبصره (۱) آن بودهاندپس از رفع عذر احتساب خواهد شد.
ماده ۴۹۱ ـ چنانچه اصل دعوا در دادگاه مطرح بوده و از این طریق بهداوری ارجاع شده باشد، در صورت اعتراض به رای داور و صدورحکم به بطلان آن، رسیدگی به دعوا تا قطعی شدن حکم بطلان رایداور متوقف میماند.
تبصره ـ در مواردی که ارجاع امر به داوری از طریق دادگاه نبوده ورای داور باطل گردد، رسیدگی به دعوا در دادگاه با تقدیم دادخواست بهعمل خواهد آمد.
ماده ۴۹۲ ـ در صورتی که درخواست ابطال رای داور خارج از موعد مقرر باشد دادگاه قرار رد درخواست را صادر مینماید. این قرار قطعیاست.
ماده ۴۹۳ ـ اعتراض به رای داور مانع اجرای آن نیست، مگر آن کهدلایل اعتراض قوی باشد. در این صورت دادگاه قرار توقف منع اجرایآن را تاپایان رسیدگی به اعتراض و صدور حکم قطعی صادر مینمایدو در صورت اقتضاء تأمین مناسب نیز از معترض اخذ خواهد شد.
ماده ۴۹۴ ـ چنانچه دعوا در مرحله فرجامی باشد، و طرفین با توافقتقاضای ارجاع امر به داوری را بنمایند یا مورد از موارد ارجاع بهداوری تشخیص داده شود، دیوان عالی کشور پرونده را برای ارجاع بهداوری به دادگاه صادر کننده رای فرجام خواسته ارسال می دارد.
ماده ۴۹۵ ـ رای داور فقط درباره طرفین دعوا و اشخاصی که دخالت وشرکت در تعیین داور داشتهاند و قائم مقام آنان معتبر است و نسبت بهاشخاص دیگر تاثیری نخواهد داشت.
ماده ۴۹۶ ـ دعاوی زیر قابل ارجاع به داوری نیست:
۱ـ دعوای ورشکستگی.
۲ـ دعاوی راجع به اصل نکاح، فسخ آن، طلاق و نسب.
ماده ۴۹۷ ـ پرداخت حقالزحمه داوران به عهده طرفین است مگر آنکه در قرارداد داوری ترتیب دیگری مقرر شده باشد.
ماده ۴۹۸ ـ میزان حقالزحمه داوری بر اساس آییننامهای است کههر سه سال یکبار توسط وزیر دادگستری تهیه و به تصویب رییسقوه قضاییه خواهد رسید.
ماده ۴۹۹ ـ در صورت تعدد داور، حقالزحمه بالسویه بین آنان تقسیممیشود.
ماده ۵۰۰ ـ چنانچه بین داور و اصحاب دعوا قراردادی در خصوصمیزان حقالزحمه منعقد شده باشد، برابر قرارداد عمل خواهد شد.
ماده ۵۰۱ ـ هرگاه در اثر تدلیس، تقلب یا تقصیر در انجام وظیفهداوران ضرر مالی متوجه یک طرف یا طرفین دعواگردد، داوران برابرموازین قانونی مسوول جبران خسارت وارده خواهند بود.
ثبت ديدگاه